Őszi felvételi 2022

A képzés típusa: 3 éves képzés, nappali tagozaton

Lehetséges szakpárosítás:

 • magyar nyelv és irodalom – angol nyelv és irodalom

A helyek száma: 5 tandíjmentes, 24 tandíjas

A felvételi jegy összetétele:

Magyar 1


Szakpárok esetében:

Szakpárok 2


A hallgatóknak színvonalas képzést biztosítunk: komoly szaktudással rendelkező, országos és nemzetközi szinten is elismert oktatók, neves magyarországi vendégtanárok, külföldi ösztöndíj-lehetőségek és gazdag, folyamatosan fejlődő könyvtár segíti szakmai fejlődésüket.

Jelentkezz a Magyar nyelv és irodalom szakra, ha:

 • könnyen és jól fogalmazol szóban és írásban,
 • többet akarsz tudni a magyar nyelvről, irodalomról és kultúráról,
 • érdekel a szövegértés és szövegértelmezés,
 • tudni szeretnéd, hogy hatékony kommunikációval hogyan érheted el céljaidat.

Miért pont a PKE-n? Mert:

 • a tehetséges hallgatókat a Janus Pannonius Szakkollégium keretén belül támogatjuk,
 • Erasmus tanulmányi ösztöndíjak segítségével egy fél évig külföldön tanulhatsz vagy ott végezheted a nyári gyakorlatodat,
 • tanulmányi és szociális ösztöndíjjal támogatunk,
 • családias, egymásra figyelő légkörben tanulhatsz,
 • pezsgő diákéletet élhetsz.

Mit tanulhatsz?

Kötelező és választható tantárgyak: magyar irodalom, nyelvészet, világirodalom, könyvtárismeret, múzeumpedagógia, nyelvelsajátítás, magyar mint második nyelv módszertana, kulturális örökség, színház és irodalom, kultúramenedzsment stb.

Továbbtanulási lehetőségek:

Az alapképzés elvégzése után mesteri szinten folytathatod tanulmányaidat.


Kiegészítő tevékenységeink:

A magyar nyelv és irodalom szak Janus Pannonius Szakkollégiuma szakmai fórumot, képzést és kutatási lehetőséget biztosít a tehetséges hallgatók számára. Hallgatóink szakmai kirándulásokon, szakgyakorlaton bővíthetik tudásukat.


Hogyan tovább?

 1. oktatás: magyartanár, magyar mint második nyelv oktatója;
 2. média: újságíró, szerkesztő, korrektor;
 3. turizmusban, múzeumban: idegenvezető, kulturális szakértő, múzeumpedagógus;
 4. egyéb: fordító, tolmács, könyvtáros.

Hallgatók rólunk

„Életem egyik legjobb döntése volt az, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem magyar nyelv és irodalom szakára jelentkeztem. Mindig is fontosnak tartottam a családias légkör és az életre szóló barátságok kialakítását, ami szerencsére nagy hangsúlyt kap az egyetemünkön. Ezt bizonyítja a tanárok és a hallgatók között kialakult szoros kapcsolat is.  Külön örömöt jelentenek számomra a színes és tanulságos programok, amelyek szervezéséhez a hallgatók is aktívan hozzájárulnak. Úgy gondolom, hogy ezek az «ajándékok», amelyet a szak és a tanárok biztosítanak nekünk, életre szólóak és örök érvényűek lesznek.”

Csókási Tímea, magyar-angol nyelv és irodalom

„A magyar szakon lehetőségem nyílt arra, hogy kellemes, családias környezetben sajátíthassak el olyan elméleti és gyakorlati ismereteket, melyek segíthetnek majd a pályám során. Emellett, szakkollégiumi tagként szervezője és résztvevője lehettem programoknak, melyek új szemléleteket fedtek föl számomra, és egy lelkes csapat tagjává tettek. A szakon azt tapasztaltam, hogy a tanárok segítőkészsége nem csak az órák keretein belül mutatkozik meg, ugyanis támaszt nyújtanak, és céljaink elérése érdekében gondoskodnak a kellő motivációról. Mindig éreztetik azt, hogy akiben elegendő elszántság és kötődés alakul ki az iránt, amit szeret, képes lesz véghezvinni terveit. Ezért is gondolom úgy, hogy a magyar szak megfelelő ötvözete a jó szakmai képzésnek és az örömteli útkeresésnek.”

Kolumbán Adrienn, magyar nyelv és irodalom